hits

Mosjøen, byen midt i Norge.


Og husan de blir så små!

 

Mosjøen er min barndomsby, det er en fin liten by hele året, og der finnes masse kulturtilbud, overnattingssteder og forholdsvis god kommunikasjon med omverdenen så lenge været holder seg brukbart, og det gjør det jo stort sett hele tiden. Det hender vel at fly ikke kommer eller går, og at jernbanen er sperret av snøras eller andre ras, men det er ikke ofte. Og skulle det nå skje, så er det jo ganske eksotisk å få lov til å oppleve et skikkelig uvær også!! Øyfjellet, 818 meter (?? Det var 814 i min oppvekst, hm det må ha vokst!!) stiger omtrent loddrett til værs fra gatene i denne flate byen. Mellom fjellet og bygatene ligger utløpet av Vefsna, en stor og lakserik elv. Videre er det Vefnsfjorden ut til Helgelandskysten med Sandnessjøen som nærmeste by.


Kulturverkstedet fra baksiden

 

Sjøgata i Mosjøen er ganske unik, den ligger omtrent helt nede ved elva, og bestod i gamle dager av bøndenes sjøboder. Nå er dette Nord-Norges største bevaringsområde med trehusbebyggelse fra 1800-tallet. Dette er en levende gate med beboelse, små butikker, kafeer, museum og gallerier.

 


Sjøgata i Mosjøen, hanen er i  kommunevåpenet.

 

Sentralt i denne herlige lille gaten ligger Kulturverkstedet. Hit må vi alle før eller senere i løpet av et besøk i hjembyen vår. Her serveres det mat fra Vefsn (vår kommune), her finner du ikke baguetter i plast med skinke og tomat (eeeh kanskje det finnes, jeg har i så fall fortrengt det, jeg kan ikke huske å sett noe slikt på matbordet her, og hvis det finnes, vær så snill, fjern det!!). Her finner du potetkake med kjøttrull, vafler med brunost, kjøttrull eller kokt egg slik vafler skal og bør serveres, ikke noe tullete syltetøy og rømme her! Her finnes melk-kake med gomme og lefser med gomme. I tillegg til kafèen så er her også plass for utstillinger, det finnes vevstue på loftet, lokaler til utleie og noen av rommene ser fremdeles ut som finstua til handelsmannen på 1800-tallet, til og med original tapet er det på veggene.
Dette huset var tidligere et handelshus fra 1862/1900 og det er restaurert antikvarisk med hjelp fra riksantikvaren.

 


Vafler med brunost, kjøttrull og kokt egg, nam nam


Melk-kake med gomme og potetkake med kjøttrull


Krinalefse med gomme

I  Sjøgata ligger også det eldste hotellet i Mosjøen, Fru Haugans Hotell. Det startet opp som et handelssted i 1794 og er dermed over 200 år gammelt, det er faktisk det eldste i Nord Norge. Det har vært i samme families eie siden 1885. Det er fremdeles i drift og er påbygd en del ganger, men heldigvis, du kan fremdeles se de eldste delene av bygningene og de gamle salongene er fremdeles i bruk og har en spesiell atmosfære. Hotellhaven er også verd et besøk om sommeren, her kan du fiske laks og sjøørret direkte fra haven.


Trongskaret, her klatra vi opp.

 

Naturopplevelser, jakt og fiske er aktivitetstilbud som tilbys til turister, og det formidles av både hoteller og turistinformasjonen. Vi hadde i grunnen nok med oss selv og vårt søskentreff, og vi planla slektstreff til neste sommer. Jakt og fiske fikk vi jo også en smak av, laks og elg var på vår hjemlige meny ganske ofte i løpet av uka, i tillegg til flere lunsjbesøk på Kulturverkstedet i Mosjøen.

 

For ikke lenge siden kunne vi bli med Gutta på tur, med kongen, til Laksfors som ligger noen få mil sør for Mosjøen.  Gutta selv var jo også innom Mosjøen for å kjøpe lokale råvarer.  Jo,  vi er stolte av byen vår selv om vi flytta derifra for veldig veldig mange år siden.

 


Dette ligger også ved Kulturverkstedet12 kommentarer

Pia Bjørnsen

19.02.2011 kl.18:05

aldri vært der før jeg :)

iriseea

19.02.2011 kl.18:06

aldri vært der jeg heller....

katinkahansen

19.02.2011 kl.18:13

fine Bilder !

Mokkamaster

19.02.2011 kl.18:15

Jeg kommer fra Sandnessjøen, så her har jeg vært masse..-men dette var et hyggelig gjensyn!

Ingeborg Gulla

19.02.2011 kl.18:30

fin by det :D

Katrine - am0re

19.02.2011 kl.20:14

Så koselig by ! :O

:)

Øyvind

20.02.2011 kl.10:21

Så høstgult dette fjellet var da. Jeg husker dette fjellet som omtrent helt grått uten så mye vegitasjon.

Øyvind

20.02.2011 kl.10:43

Kan det være Widerøe som flyr rundt øyfjellet og gjødsler med NOX? Det virker som gjødsel og øker vegitasjonen det.

Lilian Pedersen

20.02.2011 kl.10:43

Kulturverkstedet eksisterte som handelshus i våre barndomsdager også. Jeg var mange ganger og handlet for vår mor der under og etter krigen. Hovedbygningen hadde kolonialvarer og noe stoffer i 1. et. Ved siden av kunne vi handle en del jernvarer m.m.

Eljos

20.02.2011 kl.10:52

Ja hmm jeg er også så gammel at jeg faktisk kan huske at vi handla i det huset der, jeg fikk gå alene dit og det var stas!

Allis

20.02.2011 kl.18:11

Åååh så koselig innlegg;-))) Gleder meg stort til vi skal der i sommer;-)) Har vert der 1 gang før, men da vart vi flydd og hadde bare tid til møter ol.. så eg fikk ikke mye med meg av serverdighetene den gangen, så dette blir spennende;-)) Takk for info;-)

og ha en flott søndag videre

Yvonne Eika

30.01.2019 kl.18:26

Min vakre barndomsby. Så koselig å se bilder derfra. Jeg husker også at det var grått i fjellet på 60 tallet. Men at det vokser og gror igjen nå er vel helst at røyken fra Aliminiumsverket ble borte. Den drepte jo alt. Husker mor sa at hun ikke kunne henge ut klesvask. Da var klærne svarte på et blunk. Savner cafeene der. Lefsene, gommen og vafler med egg. Sjøgata hvor vi bodde som barn. Er så glad de har bevart den.

Skriv en ny kommentar

eljosreise

eljosreise

71, Sørum

Reiseglad pensjonist. Alle bildene er mine egne og kan ikke kopieres eller brukes av andre uten min tillatelse. Vil du følge bloggen på Facebook? http://www.facebook.com/EljosBloggene

ANNONSER

B L O G G L I S T E N . N E T

Norske blogger free counters

Blopp.no

Topp @ BareBlogg.noTopp @ BareBlogg.no

Topp @ BareBlogg.no Topp @ BareBlogg.no

ToppBlogg - toppliste for bloggere

Kategorier

Arkiv