Kleftiko


I denne ovnen ble Kleftiko laget da vi fikk det på Kypros.  Åpningen ble murt igjen.

 

KLEFTIKO
Det finnes flere måter å tilbrede lammekjøtt, det er ikke bare fårikål i disse lammetider!!

Vi spiser alltid kleftiko på Kypros og mener du å ha lest dette før så kan det nok stemme.  Jeg har hatt oppskriften med på et reisebrev fra Kypros, men flytter det nå til "matavdelingen" på bloggen min.

Dette er opprinnelig en rett som ble laget av greske gjetere. Kleftiko betyr stjålet lam og det fortelles at gjeterne la kjøttstykker og grønnsaker i en leirgryte som de tettet godt og gravde ned i jorden. Oppå dette tente de bål, og selv etter at bålet hadde sluknet så var det så mye varme i jorda at kjøttet fortsatte å koke. Ettersom kjøttet var stjålet så var det jo viktig å tilberede i all hemmelighet, og maten kunne jo ikke sees under bålet, nede i jorda. Hva de gjorde med den deilige matlukten etterpå, da de gravde opp og spiste, det fortelles det ikke noe om.
Det finnes mange forskjellige ingredienser og oppskrifter på Kleftiko, og retten vil nok være noe forskjellig også fra restaurant til restaurant men en del fellestrekk har alle oppskriftene og det er: lammekjøtt - hvitløk - sitron - kokekraft/vin -fetaost. Grønnsakene kan varieres.
Når din egen Kleftiko er ferdig, og du åpner pakken med alufolie og bakepapir, da strømmer det dufter av gresk mat mot deg.

KLEFTIKO: (1 PORSJON)
2 små poteter i skiver
1 gulrot i skiver eller biter
½ løk eller 3 sjalottløk i skiver
1 fedd hvitløk i skiver til pakken
½ fedd hvitløk i skiver til lammekjøttet
150 - 200 g lammekjøtt
25 - 50 g fetaost i terninger
Oregano ¼ teskje
Salt og pepper
Mynte (helst frisk) ¼ teskje eller to-tre friske blader
2 ss rødvin
Smør
1 ss nypresset sitronsaft
Aluminiumsfolie og Bakepapir

FREMGANGSMÅTE:
Lag snitt i kjøttet og stikk inn små skiver med hvitløk. Ta et passende stykke aluminiumsfolie (ytterst) og et tilsvarende stykke bakepapir (innerst ) stort nok til at det blir plass til alt + at du skal brette dette sammen til en pakke og ikke noe må renne ut! Legg smørklatter i bunnen av bakepapiret .

Legg så lagvis kjøtt på bakepapiret sammen med poteter (potet først og sist), gulrøtter, løk, hvitløk og litt fetaost i terninger. Hell over sitronsaft og rødvin (pass på at ikke noe renner ut, pakken må være som en "skål" og du lager en pakke til hver person. Krydre med pepper, salt, oregano og mynte. Brett til slutt alle hjørner og pass på at pakken er tett, ikke noe må renne ut under steking/kokingen.
Settes midt i stekeovnen - 175 C i 90-120 minutter. Eller Cobb (en type grill) i ca 1 time. Eller vanlig grill med lokk ca 1 time. (prøv deg fram, litt vanskelig med tidene for grill)
Til maten kan du jo spandere den rødvinsflasken du tok med deg fra Hellas eller Kypros.

PS har fått melding fra Kypros om at der bruker de ikke hvitløk i Kleftiko!

 


Dette er Cobben vår, en type grill som vi bruker mest når vi er i båten. 

Stikkord:

3 kommentarer

Tove

13.10.2011 kl.05:58

Mye god mat på Kypros

Inghild

16.09.2012 kl.16:14

Høres kjempegodt ut, skal prøves i kveld :)

eljosreise

20.09.2012 kl.15:44

Inghild: Fint, håper at det smakte!!

Skriv en ny kommentar

eljosreise

eljosreise

70, Sørum

Reiseglad pensjonist. Alle bildene er mine egne og kan ikke kopieres eller brukes av andre uten min tillatelse. Vil du følge bloggen på Facebook? http://www.facebook.com/EljosBloggene

ANNONSER

B L O G G L I S T E N . N E T

Norske blogger free counters

Blopp.no

Topp @ BareBlogg.noTopp @ BareBlogg.no

Topp @ BareBlogg.no Topp @ BareBlogg.no

ToppBlogg - toppliste for bloggere

Kategorier

Arkiv

hits