Ænes Kirke og en snartur til VaraldsøyGubbens forfedre har mange generasjoner på gården Ænes.  Da var det ganske naturlig å avlegge en visitt i Ænes Kirke hvor vi ble godt mottatt av kirketjeneren som tilfeldigvis var til stede.  Han gav en omvisning på sparket, og det ble tatt en del bilder.

 

Ænes kirke ligger på høyden øst for elven i Ænesdalen, en halv km fra sjøen. Ganske rett sør for neset  som har gitt navn til stedet.  Kirken er bygget av stein, omkring år 1200, og den ligner ganske på de andre små middelalderkirkene vi har sett og besøkt.  Den ligner også på vår egen kirke på hjemplassen vår, Sørum Kirke.

Ænes Kirke er nevnt i Bergens kalvskinnsregister, men disse opplysningene fantes på en av manuskriptsidene som er gått tapt. I middelalderen kan den ha vært sognekirke for gårdene rundt Maurangerfjorden, men den kan også ha hatt en spesiell tilknytning til gården Ænes som antagelig var et adelssete fra tidlig av.  På 1400-tallet ble gården eid av erkebispestolen i trondheim.  Etter reformasjonen ble kirken annekskirke til Kvinherad Kirke i Rosendal, og etter at baroniet i Rosendal ble opprettet i 1678 ble kirken med alle eiendommer og rettigheter lagt inn under det.  Først i 1910 ble den igjen overtatt av sognet.

 

 De "viktigste" hadde sine egne knagger for å henge tøyet sitt på!
En av gubbens forfedre var Fartegn Mattson.  Han var gift med Kristoffer Kaperkapteinens mor i en periode, og da bodde de på gården Seim.  Etterhvert flyttet de til Ænes hvor det kom til flere generasjoner etter Fartegn.  Fartegn var forøvrig en av Matssønene.  Mats Amundsson, som også bodde på Ænes var Fartegns far og han hadde fem sønner som var i mange sammenhenger et bindeledd mellom de som senere ble bosatt på Valen, og Losnaætten.


Altertavler, bærbare sådanne, fra katolsk tid.  Presten bar disse med seg rundt omkring når de var på reise.Ænes kirke har 120 sitteplasser.  Den har vernestaus fredet.  Klokketårnet ble bygd i 1869, og kirken ble ellers satt i stand etter at sognet overtok i 1901.Prekestolen er fra ca 1630 og altertavla fra 1766 ble gitt av Peder Samsonsen Sundal. 

 


Vakkert landskap også her.....


Vi hadde planlagt en tur til Varaldsøy også, og her er det litt historie nærmere vår tid ettersom gubbens farfar ble født her.  Oldefaren var gruvearbeider nord på øya, og vi hadde litt planer om å komme oss dit for å se om der fantes noen rester etter det gruvesamfunnet.  Kartet viste en smal, svingete og dårlig vei, så vi droppet den turen.........Neste mål var jo uansett Nestunet, hvor vi skulle bo i to dager.  Det var der tippoldemor var vokst opp.
 

 Vi ble litt forundret over at Varaldsøy hadde slik en stor og flott kirke.  Det er jo ikke så stor en øy, og heller ikke så mange mennesker der.  Forklaringen var jo ganske enkel, i gamle dager var kirkesognet veldig stort og nådde langt inn på fastlandet også.  Det hadde vært mang en dramatisk kirketur over fjorden for de som sognet til denne kirken, ifølge historiene.

Vårt neste mål er Nes med Nestunet.  Vi begynte der nede, ved Seim og Rosendal, flyttet oss opp til Ænes og tok en ferjetur over til Varaldsøy.

 

 En flott kirkebygning er dette her!!Denne fant vi på butikken på Varaldsøy.   

Stikkord:

10 kommentarer

Hanne

03.08.2013 kl.17:31

Så mye historie du har fått med deg.

Fine bygg disse kirkene.

Brukte dere mange uker på turen..

Synd det var så grått og overskyet.

eljosreise

03.08.2013 kl.18:17

Hanne: Vi brukte bare to uker, men det var skikkelig planlagt på forhånd.både med overnatting og historie. Heldigvis så hadde vi mye fint vær også.

Hanne

03.08.2013 kl.18:21

Ser ut som du hadde planlagt kjempegodt.

Det var godt å høre at der også opplevde sola, da blir alt så mye finere:))

Oldemorbloggen

03.08.2013 kl.18:24

Nydelege bilder frå eit fantastisk område.

frodith

03.08.2013 kl.20:45

Ænes kirke så fin og liten ut :-) Den var liten, ikke sant?? Jeg liker sånne små hvite med litt gammelt preg :-) De plassene,landskapet ser litt sånn ut som disse programmene: "der ingen kunne tru at nokon kunne bu" :-D he-he.. herlig :-)

eljosreise

05.08.2013 kl.10:59

frodith: Kirken var ganske liten ja, og veldig gammel. Hardanger var nydelig.

eljosreise

05.08.2013 kl.11:00

Oldemorbloggen: Er i grunnen enig med deg der, hardanger er et fantastisk flott område.

Oldemorbloggen

05.08.2013 kl.12:40

Til orientering ligg ikkje Kvinnherad i Hardanger, men i Sunnhordland. (Det er ikkje langt til Hardanger derifrå, altså)

eljosreise

05.08.2013 kl.14:18

Oldemorbloggen: ja visst du har så rett!! Du er jo nærmeste nabo og vet vel dette. I mitt hode, som befinner seg her på Østlandet så er alt landskap rundt Hardangerfjorden = Hardanger. men slik var det ikke. Jeg googlet på wikipedia og fant et kart som i grunnen forklarte det meste selv om forvirringen ble enda større. Varaldsøy, den store øya midt i Hardangerfjorden befinner seg ikke Hardanger!!! Og Nes, dit vi skal i neste innlegg er i Hardanger, et steinkast fra Varaldsøy. He he jeg tror nesten at jeg fortsetter å kalle alt sammen for Hardanger..........kanskje det het det i riktig gamle dager, jeg driver jo på med dokumenter her fra 15- og 16oo-tallet.

Ivar

01.04.2015 kl.15:51

Hei

Var innom Ænes Kirke igår. Flott liten kirke med en stor historie.

Fin blogg du har :-)

Ivar

Skriv en ny kommentar

eljosreise

eljosreise

70, Sørum

Reiseglad pensjonist. Alle bildene er mine egne og kan ikke kopieres eller brukes av andre uten min tillatelse. Vil du følge bloggen på Facebook? http://www.facebook.com/EljosBloggene

ANNONSER

B L O G G L I S T E N . N E T

Norske blogger free counters

Blopp.no

Topp @ BareBlogg.noTopp @ BareBlogg.no

Topp @ BareBlogg.no Topp @ BareBlogg.no

ToppBlogg - toppliste for bloggere

Kategorier

Arkiv

hits